Ask Me Anything: 10 Answers to Your Questions About bitcoin παγιδες

Εννοιες όπως κρυπτονομίσματα, bitcoin, blockchain, ανταλλακτήρια και χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων, καθώς και πολλές άλλες συναφείς, έχουν ενταχθεί τα τελευταία χρόνια στις καθημερινές μας προσλαμβάνουσες. Προσφάτως έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες μια πρωτοφανούς καθίζησης της εν λόγω αγοράς, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα και την κατανόησή τους.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να αποκρυπτογραφήσουμε αυτόν τον πολύπλοκο (αλλά όχι απαραίτητα ακατανόητο) κόσμο ξεκινώντας από τα βασικά και καταλήγοντας στα γεγονότα.

Τα κρυπτονομίσματα είναι ψηφιακά ή αλλιώς εικονικά νομίσματα που χρησιμοποιούν ένα ηλεκτρονικό καθολικό (ένα είδος βιβλίου ή καταλόγου) με ισχυρή κρυπτογράφηση και από εκεί έλκουν και το όνομά τους. Για τη διαδικασία της κρυπτογράφησης –δηλαδή της κωδικοποίησης των πληροφοριών– τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν το blockchain ως την υποκείμενη τεχνολογία για την καταγραφή, την επαλήθευση και την ασφάλεια των δεδομένων και των συναλλαγών.

Η τεχνολογία του blockchain με τη σειρά της δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ψηφιακή βάση δεδομένων, η οποία αποτελείται από εγγραφές τέτοιων δεδομένων (ομαδοποιημένα ονομάζονται blocks) που συνδέονται μεταξύ τους κρυπτογραφικά σε μορφή αλυσίδας (επομένως αλυσίδα από μπλοκ, δηλαδή blockchain). Η όλη δομή έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει κανένας κεντρικός έλεγχος ή αρχή, αλλά και ταυτόχρονα η αλλαγή των δεδομένων από μεμονωμένους χρήστες να είναι πρακτικά αδύνατη.

quality-100/best-crypto-exchanges.jpg

Το πιο διάσημο και δημοφιλές κρυπτονόμισμα είναι αναμφίβολα το bitcoin, που κατάφερε να φτάσει, από την αξία του 1 δολαρίου το 2011 (ή ακόμα και από 0 δολάριο, όταν πρωτοεμφανίστηκε το 2009), στην κορυφή των σχεδόν 69.000 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021, ενώ πριν από λίγες ημέρες διαπραγματευόταν σε τιμή κατώτερη των 20.000 δολαρίων.

Ουσιαστικά ένα κρυπτονόμισμα είναι μια μορφή πληρωμής με την οποία οι άνθρωποι μπορούν να αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες. Για παράδειγμα, η πρώτη καταγεγραμμένη επίσημη χρήση του bitcoin για εμπορική συναλλαγή ήταν το 2010, όταν ένας κάτοικος της Φλόριντα στις Ηνωμένες Πολιτείες αντάλλαξε τα bitcoins του για να πάρει δύο πίτσες. Τα παντα για το bitcoin Εάν τα είχε διακρατήσει μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, θα μπορούσε να τα είχε πουλήσει για 138.000 δολάρια, ενώ ακόμα και σήμερα θα έπαιρνε BITCOIN λίγο πάνω ή κάτω από 40.000 δολάρια (αντί για τις δύο πίτσες). Φυσικά, όλα αυτά με https://en.search.wordpress.com/?src=organic&q=BITCOIN την εκ των υστέρων γνώση του παρόντος, αλλά το παράδειγμα είναι ενδεικτικό της πορείας που έχει διανυθεί έκτοτε.

Επειδή το bitcoin ήταν το πρώτο κρυπτονόμισμα που κυκλοφόρησε στην αγορά, κατάφερε να αποτελέσει το θεμέλιο για την οικοδόμηση από το μηδέν όχι μόνο μιας παγκόσμιας κοινότητας υποστηρικτών, αλλά και μιας εντελώς νέας βιομηχανίας γύρω από αυτό.

Μεγάλο μέρος της ραγδαίας ανόδου των κρυπτονομισμάτων μπορεί να αποδοθεί σε κερδοσκοπικό ενδιαφέρον.

Ωστόσο, καθώς με την πάροδο του χρόνου εμφανίστηκαν περισσότερα εναλλακτικά κρυπτονομίσματα (σήμερα υπάρχουν πάνω από 19.000 κρυπτονομίσματα), το μερίδιο αγοράς του bitcoin (σε σχέση με τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς crypto) μειώθηκε αναπόφευκτα –από σχεδόν 70% (στις αρχές του 2021, για παράδειγμα)– σε περίπου 43% σήμερα, αν και εξακολουθεί να παραμένει μακράν πρώτο (το ethereum κατέχει τη δεύτερη θέση με λιγότερο από το μισό μερίδιο).

Αναμφίβολα, ένα μεγάλο μέρος της ραγδαίας ανόδου των κρυπτονομισμάτων μπορεί να αποδοθεί σε κερδοσκοπικό ενδιαφέρον, κυρίως από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές αλλά και από έναν αυξανόμενο bitcoin παγιδες αριθμό ιδιωτών που θεώρησαν τα κρυπτονομίσματα ως μια πιθανή επενδυτική εναλλακτική. Εντούτοις, συγκρινόμενο με την κεφαλαιοποίηση άλλων σημαντικών κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, εξακολουθεί να αποτελεί ένα μικρό μόνο κλάσμα: για παράδειγμα, σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση των ακινήτων ύψους 220 τρισεκατομμυρίων δολαρίων